Zijn molenaars dol op vaste klanten? Rare vraag misschien, maar toch!
Er zijn vaste klanten die we kunnen missen als kiespijn. Ze komen hout halen! Denk maar eens aan de houtwormkever, het doodskloppertje en de bonte knaagkever. De keverlarven boren gangen in het hout, en kunnen daarmee houtconstructies en vloeren beschadigen of vernielen. De voorkeur van de larven gaat uit naar de zachtste delen in het hout, meestal het spinthout. Of er levende larven aanwezig zijn is te zien aan het boormeel dat uit de gaatjes komt. Laatst zag onze technische beheerder en molenaar Meindert boormeel op een van de binten. Er is dus een ernstig vermoeden. Nader onderzoek volgt.
Andere vaste klanten zijn onze getolereerde wintergasten met migratieachtergrond. Ze komen beschutting “halen”.
Ook kevers, maar niet schadelijk voor onze houtconstructie en consumptiegoederen: het veelkleurig Aziatische lieveheersbeestje! Gisteren waren ze er ineens. Vanwege zijn roofzuchtig karakter is dit lieveheersbeestje een bedreiging voor ons inheemse insectenleven. Als er weinig bladluizen zijn, schakelt het dier over op larven van andere lieveheersbeestjes. Ook rupsen en vlindereitjes moeten het ontgelden. Ooit zijn ze in Nederland geïmporteerd als luizenbestrijder in de kassen, gastarbeiders dus. Volgens toentertijd uitgevoerd onderzoek, bleek dit beestje zich in Nederland buiten de kassen niet te kunnen voortplanten. Maar zoals zo vaak blijkt de praktijk weerbarstiger. Deze soort blijkt zich uitstekend te kunnen handhaven buiten de kassen. Afgelopen week waren er in heel Nederland verschillende meldingen van “wolken” lieveheersbeestjes, volgens radioprogramma Vroege Vogels. Eén wolkje heeft zich in onze molen gevestigd, in De Hoop de winter goed door te komen.
En dan zijn er nog onze echte vaste klanten. Die komen met grote regelmaat naar de maalzolder om hun meelvoorraad aan te vullen. We zijn er dol op!
Met dank aan Anne voor foto en nadere informatie over de Aziaat.