Lui Weer

Oktober 2016, een trieste maand voor molenaars die iedere zaterdag de wieken en de maalkoppels willen laten draaien. Er is deze maand nog geen korrel tarwe gemalen wegens windgebrek, een uitzonderlijke situatie. Hoe zou dat vroeger zijn geweest, bij de beroepsmolenaars en hun gezin? Die er van moesten leven. Geen meel, geen inkomen, armoede troef! En kwaaie bakkers en hun klanten, lege ovens en geen vers brood op de plank.

Gelukkig kunnen wij zakken met gemalen tarwe en spelt en vele andere producten betrekken van de molen in Burdaard. Beroepsmolenaar Jan Tollenaar draait daar met elektrisch-luiwerkwind- of motorkracht. De 25 kg zakken worden op een pallet op de begane grond in onze molen onder het luiwerk geplaatst, zodat we ze kunnen ophijsen naar de maalzolder. Er is echter één probleem: voor de aandrijving van het luiwerk heb je wind nodig!

Dat probleem hebben we deze maand noodgedwongen opgelost door het plaatsen van een elektrische takelinrichting op de steenzolder. Hiermee kunnen we garanderen dat we onze winkel kunnen bevoorraden. De tegenwoordige doe-het-zelf bakkers kunnen dus altijd bij ons terecht, wind of geen wind. Een geruststellende gedachte.