Nieuwsgierige Aagjes

Dinsdagmiddag 13 juni 2017, schoolbezoek

De wieken draaien voor de prins, zonder de zeilen, alleen op de windborden met ongeveer 30 endjes, de wind is NW, kracht 3 (6m/s). Witte wolkjes en steeds meer blauw, alleen ruiken we de Sonac zo nu en dan, maar daar zijn we wel aan gewend. Het is goed toeven op de stelling door de molenaars Willem en Jan.

We hebben een groepsafspraak, gemaakt met een stagiaire van basisschool ”It Bynt” uit Sumar. Vroeg in de middag zien we ze vanaf de stelling al komen, 23 leerlingen van groep 5&6, hun juf, de stagiaire en 5 mede Pabo studenten van de Stenden Hogeschool uit Leeuwarden.

Vandaag gaat iedere studente (er zijn geen aankomende meesters gesignaleerd) met haar groepje leerlingen de molen verkennen. En ieder groepje gaat een aantal door ons opgestelde multiple choice vragen over korenmolen De Hoop, molens en molenaars beantwoorden.

Na een korte inleiding met wat algemene vragen aan de leerlingen over molens en molenaars, en een instructie over het beklimmen en afdalen van trappen komen de groepen een voor een in beweging om vier zolders en de stelling te ontdekken.

Onze gasten hebben geen toegang tot de smeer- of kapzolder, maar daar is alle begrip voor wanneer ze op de steenzolder het grote spoorwiel stilletjes zijn rondjes zien draaien.De groepjes vinden plekken in de molen om de vragen door te nemen zoals “welke molen hoort in dit rijtje niet thuis, -zaagmolen, -wipmolen, -droogmolen, -korenmolen”. Ze zitten bijvoorbeeld in het zonnetje op de stelling. Soms wordt er gestemd over het juiste antwoord, democratie in de dop.

Na een uurtje is iedereen weer op de begane grond, er klinkt applaus voor de molenaars, leuk. Eerst nog wat groepsfoto’s maken en dan gaan ze weer op pad, iedereen voorzien van een pondje pannenkoekenmeel, om thuis nog eens na te genieten van een middagje molen. Eet smakelijk.