In de spotlights

De nachten zijn nog lang en de dagen kort, maar er is hoop. In januari lengen de dagen ongeveer 2,5 minuut per dag. Voordat we weer in de zomertijd belanden wil ik graag een aantal zaken in de spotlights zetten.

Letterlijk in de spotlights > molen De Hoop.

Rondom stralen negen schijnwerpers vanaf de stelling omhoog. De door de molenaars aangeschafte zuinige LED-verlichting is op een tijdklok aangesloten. De lampen branden nu ’s avonds van ca. vijf tot tien uur en ’s morgens van ca. zes tot acht uur. Wat opvalt in het kunstlicht zijn de jaartallen op de baard van de molen. 1993 staat voor de afronding van de laatste restauratie. In 1867 is de molen gebouwd.

In de spotlights > De Hoop 150 jaar.

Niet zo oud als vele andere molens in Nederland, maar toch voldoende aanleiding om dit jaar de enige korenmolen van Tytsjerksteradiel in het zonnetje te zetten. Daar hoort u binnen niet al te lange tijd meer over.

In de spotlights > het assortiment is weer compleet na de feestdagen

De wieken draaiden afgelopen zaterdag eindelijk weer. Er stond net voldoende wind om het eerste luiwerk van 2017 op windkracht uit te voeren. 

Er is ruim 400 kg aan speltbloem, boekweitmeel, mais, terpenmix, waldkorn, rozijnen, gist en appelkaneelmix naar de maalzolder (winkel) geluid en nog eens 300 kg “gekneusde tarwe” ter maling naar de steenzolder, alles geleverd door Jan Tollenaar van De Zwaluw uit Burdaard. Zie onze winkelpagina voor het totale assortiment.

In de spotlights > simmerhunnich van Anne’s Ymkerij.

Onze molenaar-imker Anne bracht weer potten bloemenhoning mee uit Eastermar.

Honingliefhebbers, en daar reken ik mezelf ook toe, kom naar de molen voor deze heerlijke honing, geoogst in augustus 2016. Ook in 2017 bereidt onze imker samen met zijn bijenvolken weer dit Friese streekproduct.

Tot zaterdag in de molen, molenaar Jan