Erfbelasting

Tijdens de schoonmaakactie van ons molenerf hadden we er geen erg in, maar nu de vrijwilligers van Transportbedrijf Aize Postmus en Loonwerk, grondverzet en bestratingenbedrijf Maurice Land het veld hebben geruimd, kunnen we vaststellen dat we ook nog te maken hebben met stevige erfbelastingen.

In de eerste plaats is daar de molensteen, die op de begane grond in de molen in de weg lag. Zo’n molensteen heeft een doorsnede van 1,5 meter en weegt ongeveer 1200 kg. Volgens Aize betreft het een afgekeurde loper uit de molen, en hij kan het weten, zijn vader Jan Postmus was de laatste particuliere eigenaar van de molen. Afgelopen zaterdag werd door bovengenoemde vrijwilligers de molensteen uit de molen gemanoeuvreerd en aan de NW-kant tegen de molen geplaatst, zodat de steen zichtbaar is vanaf het Mounepaed. Hier is dus duidelijk sprake van erfbelasting!

De tweede erfbelasting is deze maand nog gaande. Bouwbedrijf Swart is al een paar weken druk bezig met het restaureren van balken, muurankers, buitenmuren, vinken en roedewiggen. Die werkzaamheden zullen komende week worden afgerond.

Op de foto een van de balken op de werkplaatszolder die door Swart perfect van een nieuwe kop is voorzien, de oude was behoorlijk verrot en het muuranker was zeer sterk verroest.

En Schildersbedrijf Wits is deze week begonnen met het schoonmaken van de te schilderen onderdelen van de molen. En dat geeft al weer een zonniger aanzien van de molen. Hun hoogwerker, met op de foto de werkbak op zo’n 18 meter boven het maaiveld, zorgt ook voor een plaatselijke erfbelasting.

En “last but not least” hadden de molenaars vorige week woensdag nog bezoek van de NAVO, een zware delegatie onder aanvoering van hun gastheer de Kapitein-Luitenant-Ter-Zee-Arts Hans Putters uit Sumar. Het bleek een werkgroep te zijn van marine medici in NAVO verband, die zich buigt over maritiem geneeskundige aspecten. De deelnemers kwamen uit USA, GBR, CAN, FRA, ITA, DUI, NOR, BEL en NL.

Best wel belastend voor ons molenaars, want er moest een Engelstalige informatie (De Hoop Engels 2017) gemaakt worden en we wilden alle 11 deelnemers graag de volledige molen tonen, en dat allemaal binnen een uurtje. De voorbereiding en uitvoering vergden toch ook weer ca. 8 vrijwillige molenaarsuren. Maar we doen het graag.

Hans Putters was belast met de organisatie. Toen het verzoek kwam, hoefde Hans geen moment te twijfelen over waar hij de bijeenkomst zou gaan organiseren, namelijk gewoon in de eigen prachtige regio.

En zo kwam het dat Noardburgum en Sumar onderdeel werden van het sociale programma, een bezoek in vrijetijdskleding aan de Scherjon’s klompenmakerij & museum en aan Korenmolen De Hoop. Het gezelschap hoge geneeskundige officieren lieten zich informeren over en rondleiden langs een belangrijk stukje regionaal cultuurgoed dat onze streek rijk is.

Op de foto het gezelschap, met daarbij aan de flanken en in het midden v.l.n.r. de molenaars Anne, Willem en Jan, het erf voor de invaart van de molen zwaar belasten, hoewel minder zwaar dan de molensteen. Hans Putters meldde ons achteraf: “men genoot enorm van de gastvrijheid en de bereidheid om in het Engels geïnformeerd te worden en de middag werd als een buitengewoon leuke, interessante en ontspannen onderbreking ervaren”.