Vrijwilligers in beeld

(De) Hoop doet leven. Vandaag aandacht voor onze vrijwilligers. De vrijwilligers van De Hoop zijn onmisbaar om de molen en het molenaarsvak als cultureel erfgoed in stand te houden. Samen vormen zij een hecht team dat elke zaterdag bijeenkomt. Onderstaand een kleine impressie van een zaterdag in juli 2021.

Carla verzorgt samen met Jan A de verkoop van  graanproducten aan onze klanten. Ze maken vele kilo’s pannenkoekmeel aan en vullen talloze zakken met o.a. speltbloem en mais. Zij zorgen ervoor dat de bezoekers weer tevreden de molen verlaten.

Meindert (in blauwe jas) instrueert hier twee leerlingmolenaars. Met zo’n opleiding ben je zo maar twee jaar bezig, om alle seizoenen mee te maken. Behalve Meindert zorgen Jan B (uw verslaggever) en Harry voor de opleiding.

Leerling Guja trekt de vangketting aan, zodat er weer een ‘lege’ wiek boven de stelling bereikbaar wordt om een zeil op aan te brengen. Vooraf zijn de kap met de wieken op de wind gekruid met het kruirad.

Leerling Eric bevestigt het zeil op de wiek, na het zeil van achter de wiek naar voren te hebben geslingerd. Eric heeft het molenaarsvak al in de vingers, maar examen doen was niet mogelijk omdat examens i.v.m. corona niet werden afgenomen.

Leerling Hans zet het zeil onder spanning met de zwichtlijnen. Dat vastzetten gebeurt met speciale standaard knopen die je ‘in de vingers’ moet krijgen. Met die zwichtlijnen kun je het zeil ook kleiner maken (vgl. reven op een zeilboot).

Molenaar Harry houdt zich ondertussen bezig met het onderhoud van de molen, in dit geval wordt een deel van een stellingplank vervangen. Afgelopen jaar zijn er al vele planken door hem vervangen. Ook molenaar Jaap voert nog regelmatig onderhoudswerk uit.

En onze oudste molenaar Rein vermaakt zich met het malen van mais voor de kippen. Dat doet hij op het elektrisch aangedreven demonstratie-maalkoppeltje op de museumzolder.